În data de 30 iunie sunt organizate diverse campanii online pentru a marca Ziua Mondială a Reţelelor de Socializare, platforme care înregistrează un număr tot mai crescut de utilizatori inclusiv în România. Deşi pentru omul contemporan fiecare zi poate fi considerată Ziua Social Media prin faptul că accesează platformele de socializare pentru a comunica cu prietenii şi rudele, pentru a se informa cu privire la mersul societăţii sau pentru alte motive, ziua de 30 iunie este o ocazie de conştientizare a impactului pe care îl are social media în viaţa noastră.
Într-un studiu publicat în revista Forbes, specialiştii avertizează că folosirea îndelungată a reţetelor de socializare poate avea efecte negative asupra comportamentului social al utilizatorilor. Pe de altă parte, un studiu britanic realizat recent a demonstrat că reţelele de socializare ne influenţează negativ şi percepţia asupra propriei persoane. Sentimentul de frustrare legat de realizările prietenilor de pe Facebook, de exemplu, îşi pune amprenta asupra psihicului nostru. Mai mult, un obicei nesănătos este spionarea fostului iubit sau a fostei iubite prin intermediul reţelelor de socializare.
Oamenii de ştiinţă atrag atenţia şi asupra prieteniilor legate prin intermediul unor astfel de medii de socializare, dar şi asupra protecţiei datelor personale. Mediul online nu este sub nicio formă un substitut al mediului offline, spun sociologii. Datele arată că aproximativ un sfert dintre americani recunosc că au ratat frumuseţea unor momente importante din viaţa lor în încercarea disperată de a le imortaliza şi a le posta pe reţelele de socializare.
„Cu tehnologia comunicaţiilor omniprezentă în vieţile noastre, este uşor să ne convingem că lumea digitală este acolo unde este cât mai multă acţiune, iar eforturile de a ne construi propriul imperiu online este în directă legătură cu beneficiile vieţii personale. Printre alte beneficii ale renunţării la reţelele de socializare se numără mai mult timp pentru activităţile sportive, pentru lectură şi pentru întâlnirile reale cu prietenii.
Dar rețelele de socializare au și avantaje, unul dintre acestea ar fi faptul că te poți promova, sau poți promova anumite servicii și produse, altul ar fi ca poți vedea locuri pe care sa le poți vizita, poți primi mult mai facil felicitări pentru aniversare sau un eveniment din viața ta etc. Rețelele de socializare folosite ponderat pot fi și o reala relaxare sau o reîntâlnire cu prieteni pe care nu ai avut ocazia sa ii vezi dea lungul anilor!