În fiecare an, pe 11 iunie se sărbătorește ziua internațională a porumbului fiert sau copt, ocazie cu care vă reamintim cât de delicios este acest aliment. Este sezonul porumbului! Când ai mâncat ultima oară porumb fiert sau copt? Află că astăzi este o ocazie nemipomenită să faci asta, mai ales că este ziua internațională a porumbului fiert sau copt.
Porumbul este o legumă care își are originea în America de Nord, a fost cultivat mai apoi și în Mexic, după care s-a răspândit pe tot globul grație exploratorilor sosiți în Lumea Nouă în secolele al XV-lea și al XVI-lea. În zilele noastre, porumbul este a doua cea mai cultivată plantă de pe glob (194 milioane ha), după grâu (214 milioane ha).
Peruvienii preincaşi se închinau la o zeiţă a porumbului, care purta pe cap o coroană din ştiuleţi de porumb, dispuşi precum spiţele unei roţi. Naturalistul Joseph Kastner afirmă că amerindienii „venerau porumbul, considerându-l hrană pregătită de zei şi esenţa din care a fost făurit însuşi omul”. Cine își permitea să cultive porumb, își putea asigura hrana pe o zi cu o singură plantă, restul alimentației fiind suplimentată de fasole, obicei care s-a păstrat în America Latină până în prezent.
Europenii au descoperit porumbul în 1492, odată cu sosirea exploratorului Cristofor Columb în Antile. Fiul acestuia, Ferdinand, a scris că tatăl său a remarcat o cereală „numită porumb. Boabele lui, foarte gustoase, se fierb, se coc sau se macină“. Când s-a întors acasă, Columb a luat cu el boabe de porumb. Drept urmare, potrivit spuselor lui Kastner, „pe la mijlocul secolului al XVI-lea, porumbul se cultiva nu numai în Spania, ci şi în Bulgaria şi în Turcia. Negustorii de sclavi l-au dus în Africa
În țara noastră, porumbul este amintit în documnete ca apărând pentru prima dată la sfârşitul secolului al XVII-lea. În Muntenia este menţionată cultivarea lui în timpul domniei lui Şerban Cantacuzino (1678-1688), iar în Moldova, sub domnia lui Duca-Vodă (1693-1695). În Transilvania a început să fie cultivat începând cu secolul al XVIII-lea.