Clatitele sunt desertul meu preferat inca din copilarie! Eram cel mai fericit copil si va zic ca am trait cu cele clasice, ce s-ar putea numi azi crepes, cu gemuri si dulceturi! Destul de tarziu am descoperit renumitele si faimoasele American Pancackes, insa oricum ar fi- clatite sa fie, la pranz, dimineata si seara !!!
Astazi, 12 februarie este Ziua Internationala a Clatitelor si cred ca e musai sa mananci cel putin o clatita. O sa iti recomand mai jos unde gasesti cele mai delicioase clatite, dar pana atunci si cateva lucruri care mie mi s-au parut super interesante de stiut, daca esti fanul acestui desert delicios.
Voi stiati ca aceste desert este atat de raspandit in intreaga lume si dateaza inca din Antichitate, insa modul de preparare nu era ca cel de acum?! Cu totii stim ca sunt un preparat usor de obtinut, prin coacerea unei foi de aluat facut din faina de grau, oua, lapte, apa si sare, sub forma rotunda si mai apoi este umpluta cu diverese combinatii, de la gemuri, marmelade, dulceturi de toate felurile pana la branza dulce, urda, crema de mascarpone, sos de vanilie, ciocolata sau altele, pot fi umplu si cu carne sau legume; compozitiile cred ca variaza in functie de creativitatea fiecaruia.
Se presupune ca termenul de “clatita” este aparut inca din Evul Mediu, chiar daca atunci nu avea semnificatia de acum, iar prima reteta de clatite a aparut intre Antichitatea Tarzie si Renastere si a descris modul de preparare pentru les crêpes français, preparatul specific franţuzesc.
Clatitele se considera acum ca sunt o specialitate bretona, o regiune din nord-vestul Frantei, care a devenit cunoscuta si apreciata rapid in toata lumea.
Original, clatitele se serveau cu cidru (bautura fermentată pe baza de mere), ulterior a aparut cea mai spectaculoasa forma de prezentare a clatitelor “crepes Suzette” (clatite flambate în lichior si suc de portocale, va recomand!!!- sunt delicioase).
In Franta chiar exista o sarbatoare a Clatitelor, “La Chandeleur” pe 2 februarie, zi in care se mananca numai clatite si exista tot felul de traditii si legende. “Legenda zice ca persoana care reuseste in aceasta zi sa arunce o clatita in sus si sa o prinda in tigaie cu dreapta, in timp ce tine o moneda de aur in mana stanga, va avea noroc de bogatie si prosperitate tot anul”.
In Marea Britanie clatitele sunt celebrate pe 12 februarie odata cu „Shrove Tuesday“, care este sarbatoarea ce marcheaza inceputul postului catolic dinaintea Pastelui. De-a lungul vremii clatita a cunoscut si niste forme demne de concursuri, festivaluri sau chiar in Cartea Recordurilor, in 1994 a fost coapta cea mai mare clatita cu un diametru de 15 metri, care cantarea in jur de trei tone si avea cam doua milioane de calorii- asta da clatita!
Vă urez pofta buna!