Sfântul Antonie cel Mare este praznuit de catre Biserica Ortodoxa in fiecare an pe data de 17 ianuarie. Cuviosul Antonie cel Mare era de neam egiptean si invata despre credinta crestina pe care o imbratiseaza cu drag de la parintii si bunicii sai. Antonie a trait pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian, cunoscuta ca fiind o perioada in care persecutiile crestine erau la apogeu. Totusi, Antonie traieste o viata lunga prinzandu-l si pe bunul credincios imparat Constantin si fii sai.
De-a lungul vietii sale duce o viata pustniceasca exemplara, ajungand sa ii intreaca pe toti. Drept recunostinta, pilda tuturor pustnicilor a fost facuta dupa el. De asemenea, crestinii il cunosc si cinstesc si pentru faptul ca a fost primul indrumator si dascal al vietii obstesti, fiind singurul care a atins hotarul cel mai desavarsit al pustniciei, asa cum este aratat si in istoria vietii sale. Toată viața sa a facut extrem de multe fapte bune, ajutand pe cei nevoiasi. De asemenea, invataturile pe care Antonie le-a lasat sunt o nestemata pentru literatura bisericeasca.
Înainte de a muri, Sfântul Anton le-a lăsat ucenicilor săi un testament prin care le cerea să fie îngropat într-un loc secret, acolo unde să nu îl descopere nimeni. Aceștia i-au respectat dorința Sfântului și i-au îngropat trupul astfel încât, secole întregi, nimeni nu l-a descoperit. Mai târziu, în urma cercetărilor făcute pentru restaurarea Mănăstirii Sfântului Anton din Egipt, constructorii au spus că mormântul cu moaștele Sfântului ar putea fi sub Sfânta Masă a bisericii centrale a mănăstirii. Sfântul Anton sau Antonie cel Mare este considerat sfântul care îi scapă pe cei credincioși de farmece și blesteme.
CE ESTE BINE SĂ FACI DE SFÂNTUL ANTON PENTRU SPOR ȘI SĂNĂTATE! De Sfântul Antonie cel Mare nu se mănâncă dulce; Nu se spală haine și nu se calca; Pentru spor și sănătate, este bine să se facă pachete și să se ofere oamenilor nevoiași.
Semnificația numelui Anton, Antonia Numele de Anton/Antonia vine din limba greacă și înseamnă floare. Acest frumos nume ne aminteste de frumusetea și puritatea florilor, ele fiind adevărate podoabe ale pământului, prin culorile vii și parfumul delicat, prin gingășia și farmecul lor. Derivate ale numelui sunt Antoniu, Antonie, Antoaneta, Antoanela, Toni, Antonio.