Salinele nu sunt simple obiective turistice pe care să le vizitezi într-o vacanță, ci adevărate destinații pentru speleoterapie. Salinele din România sunt destinații care pot asigura tratamentul terapeutic de care organismul are nevoie pentru tratarea mai multor afecțiuni. O salină este spațiul amenajat într-o fostă mină de sare, care asigură tratament natural pentru mai multe boli ale aparatului respirator, dar și pentru diferite afecțiuni ale pielii. Salinoterapia este modalitatea de tratament practicată din cele mai vechi timpuri, care asigură și astăzi cele mai bune rezultate. Salinele din România sunt atracții turistice care te vor fascina datorită interiorului amenajat, dar care te ajută și să îți menții starea de bine a organismului.
Salina Praid – locul de sare din inima Harghitei! Este mina de sare ce se află în bazinul Minților Gurghiului, în triunghiul Praid, Ocna de Jos și Ocna de Sus. Accesul în salină de face coborând 300 de trepte, iar la 120 de metri adâncime vei descoperi un adevărat orășel subteran. Ce poți face în Salina Praid: În interior vei găsi săli dotate cu sistem de iluminat, restaurant, loc de joacă pentru copii, mese de biliard, buget, terenuri de sport, locuri pentru odihnă, capelă ecumenică, parc de aventură, etc.
Salina Turda – muzeu de istorie a mineritului în sare! Reamenajarea salinei Turda s-a făcut între anii 2008 și 2010, iar de atunci s-a instalat un lift panoramic, dar și o roata cu gondole și un spațiu de agrement cu debarcader, unde turiștii se pot plimba cu bărcile. Ce poți face în Salina Turda: În interiorul salinei vei găsi pistă de bowling, teren minigolf, teren de sport, amfiteatru, masă de biliard, masă de tenis, Mina Ghizela, etc.
Salina Slănic Prahova – Obiectiv turistic Mina Unirea! Mina Unirea s-a deschis începând cu anul 1943, iar exploatarea ei s-a făcut până în anul 1972, de atunci este și destinat circuitului turistic și tratamentului medical. Adâncimea minei ajunge până la peste 200 de metri, camerele măsoară o înălțime de 55 de metri, iar suprafața totală a minei este de aproximativ 80.000 mp. Ce poți face în Salina Slănic Prahova: În interiorul salinei vei găsi locuri special amenajate pentru sport. Terenuri de fotbal, de volei, teren de baschet, masă de biliard, masă de ping-pong, kart-uri pentru plimbări. Tot aici poți vizita Sala Genezei unde vei găsi statuia lui Traian și Decebal sculptate în sare, dar și busturile lui Mihai Eminescu și Burebista.
Salina Târgu Ocna – orașul din inima sării! Salina este amplasată la o adâncime de 240 de metri și se întinde pe o suprafață de 13.000 mp. Din anul 2005, potențialul turistic al salinei s-a concentrat la orizontul IX al minei Trotuș. Ce poți face în Salina Târgu Ocna: În interiorul salinei vei găsi terenuri de sport precum: teren de minifotbal, teren de baschet, de tenis de câmp, tenis de masă. Pentru copii sunt amenajate spații de joacă cu leagăne, balansoare și tobogane. Tot în interiorul salinei vei găsi un spațiu pentru gimnastică și un cabinet medical.
Salina Ocna Sibiului – zăcământ de sare exploatat din timpul romanilor! Exploatarea continuă a zăcământului de sare a dus la formarea unor mari caverne subterane, iar prin prăbușirea lor au format lacurile: Horea, Cloșca, Crișan, Lacul Fără Fund, Avram Iancu, Ocnița, Sf. Ion, Brâncoveanu, Sf. Ignat, Austel. Ce poți face în Salina Ocna Sibiului: Zona se încadrează în climatul continental de deal și de podiș, iar particularitățile climatice au un rol important în tratarea și prevenirea mai multor afecțiuni. Salinitatea crește de la luciul apei spre fundul lacului, iar cota maxima este atinsă la contactul cu masivul de sare. Aici vei găsi lacuri cu o suprafață hidrologică de 35.700 de metri și un volum de 265.700 de metri cubi. Microorganismele care se regăsesc în lacuri formează nămolul sapropelic fosil recomandat pentru tratarea bolilor aparatului locomotor și pentru tratarea reumatismului.
Salina Ocnele Mari – cea mai veche mină de sare din țară! Salina se întinde pe o suprafață de cinci hectare și este deja renumită pentru aerul salin. Salina de la Ocnele Mari a fost amenajată ca și obiectiv turistic în anul 2009 și reamenajată în anul 2015. Salina este amenajată la 100 de metri sub nivelul solului și are o înălțime de aproximativ 70 de metri. Ce poți face în Salina Ocnele Mari: Noul traseu turistic este acum de patru ori mai mare și se întinde pe o suprafață de 50.000 de metri pătrați. În interiorul salinei vei găsi zona culturală, zonă sportivă, zonă de distracție amenajată pentru copii, zona de distracție, de tratament, dar și un restaurant, o biserică, o cramă și mai multe terenuri de sport (fotbal, tenis, baschet, etc). Terenurile de sport au mărimea standard pentru competiții naționale.
Efectele unei cure în salină pot persista până la 3 luni după terminarea curei, tocmai din acest motiv se recomandă efectuarea a două vizite pe an.