Omul secolului XXI a inceput sa inteleaga mai bine si mai constient ca pestele si produsele din mediul acvatic au un rol deosebit de important pentru dezvoltarea si mentinerea sanatatii organismului. Carnea de peste contine atat de multi nutrienti importanti, inclusiv proteine, incat, asa cum apreciaza si nutritionistii, ar trebui sa constituie un segment major al hranei noastre zilnice. Trebuie sa facem precizarea ca o singura portie de peste de 100 g, furnizeaza intre o treime si jumatate din necesarul de proteina zilnic.
Majoritatea pestilor au si un continut ridicat de vitamina B12, vitala pentru un sistem nervos sanatos si de iod, necesar bunei functionari a glandei tiroide. Astazi se cunoaste ca un consum ridicat de carne de peste are un rol benefic asupra sanatatii omului prin ajutorul pe care il da aceasta organismului in fortificarea lui pe de o parte, iar pe de alta parte, in minimalizarea aparitiei maladii lor cardiovasculare, prin scaderea nivelului total de colesterol, prin reducerea nivelului de trigliceride, prin faptul ca modereaza raspunsul inflamator si imbunatateste metabolismul carbohidratilor. De asemenea, consumul de carne de peste are efecte benefice in tratamentul gutei, artritelor reumatoide, psoriazisului, in prevenirea diferitelor forme de cancer, alina migrena si nu in ultimul rand, este destul de util diabeticilor.
Cercetarile recente au demonstrat ca acizii grasi nesaturati de tip Omega 3, derivati in special din pestii care traiesc in apele reci, actioneaza asupra sangelui in mai multe moduri, in sensul de a ajuta organismul uman in minimalizarea potentialului maladiilor de orice fel. Iata de ce, dietele bogate in grasimi provenite de la organismele acvatice, protejeaza si previn organismul uman de o serie de maladii cardiovasculare. Uleiul de peste are in continutul sau acizi grasi nesaturati cu lanturi lungi de atomi de carbon, care sunt implicati in sinteza prostaglandinelor, substante reglatoare a numeroase procese biochimice.
Acizii grasi Omega 3 sunt esentiali pentru dezvoltarea sanatoasa a ochilor si a sistemului nervos central. O recomandare utila este facuta de medici pentru utilizarea acestor aminoacizi de femeile insarcinate. Conform unor statistici mondiale, in vederea protejarii sanatatii, ar fi oportun sa se consume carne de peste in cel putin doua zile pe saptamana.
Cercetari recente americane au ajuns la concluzia ca un consum ridicat de peste si alte organisme acvatice, poate preveni cancerul mamar si el al intestinului gros, unele dintre formele cele mai frecvent intalnite in ultimul timp la om. Pe baza celor mentionate, exista astazi o reconsiderare totala a omului fata de consumul carnii de peste, care cunoaste un salt semnificativ, aceasta fiind considerata un aliment tot mai important pentru om.
Rezumand importanta pestelui pentru alimentatia omului, putem mentiona si alte cateva argumente in favoarea sa.
pestele este unul din cele mai valoroase alimente datorita continutului ridicat de proteina, a valorii biologice ridicate si a gradului ridicat de digestibilitate, pestele si fructele de mare contin putine grasimi, cu foarte mici exceptii, dar numeroase proteine, multe tipuri fiind surse excelente de alti nutrienti vitali, in special zinc, cupru, fier, iod, potasiu, calciu etc. In ultimul timp se constata ca preferintele consumatorului s-au schimbat radical, astazi omul prefera consumul de peste in stare proaspata, urmat de cel in stare congelata si apoi cel conservat prin sarare si afumare.