Acum 35 de ani, un test de siguranță banal la centrala nucleară de la Cernobîl a scăpat de sub control, provocând cel mai mare dezastru nuclear civil din istorie. Dezastrul nuclear de la Cernobîl are un istoric îndepărtat, care a arătat că evoluția tehnologică nu au fost de ajuns pentru a preveni accidentele nucleare cu consecințe nefaste: morți, răniți, dezastre medicale, materiale și ecologice.
Centrala nucleară de la Cernobîl denumită Vladimir Ilici Lenin, a fost printre cele mai impunătoare din URSS. Ea exploata 4 reactoare nucleare de tip RBMK-1000. Dezastrul nuclear de la Cernobîl a fost declanșat în urma exploziei necontrolate a reactorului 4 din centrala nucleară de pe teritoriul Ucrainei, stat membru al URSS, regiunea Kiev1. Au fost evacuate orașele Prîpeat și Cernobîl și câteva state din apropiere aflate în regiunea contaminată puternic radioactiv.
Au murit 56 de oameni, pentru alte sute de mii soarta s-a schimbat dramatic. Au fost evacuați peste 300.000 oameni din zonele contaminate, 6,6 milioane de oameni au fost expuși radiaților. În 2000, Ucraina a închis definitiv centrala, după 14 ani de la catastrofa nucleară.
Ucraina doreşte să includă zona de excludere Cernobîl, în care se află oraşul Pripiat din nord-vestul ţării, cu imobilele şi spaţiile sale de joacă abandonate, în patrimoniul mondial UNESCO.