Pe zi ce trece, Cazinoul din Constanța, conceput de arhitectul Daniel Renard, își recapătă strălucirea de altădată.
Echipele de muncitori lucrează la foc continuu, atât la interior, cât și la exterior, în funcție de condițiile atmosferice, astfel că lucrările se află într-un stadiu avansat. Cazinoul din Constanța este o clădire istorică din Constanța.
Este unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale orașului, fiind ridicat în anul 1909 și inaugurat în 15 august 1910. Cazinoul se află în centrul istoric al orașului, pe faleza din peninsulă, în vecinătatea bulevardului Regina Elisabeta. Este una dintre clădirile emblemă ale Constanței. La 21 decembrie 1909, inginerul Elie Radu și arhitecții Ion Mincu si D. Maimarolu sunt solicitați să se deplaseze la Constanța, într-o comisie menită să studieze cazinoul din toate punctele de vedere.
Rezultatul inspecției s-a materializat printr-un important document care conține opiniile documentate și bine susținute ale unor personalități de real prestigiu. Observațiile privesc adăugarea de spații: o sală mare pentru restaurant, cu bucătărie și dependințele necesare, restaurant care va fi pus în legatură cu terasa din spatele ușii vitrate, care să nu obtureze perspectiva larg deschisă asupra mării. S-au sugerat și degajarea scării de onoare printr-o arcadă spectaculoasă, adăugarea de intrări, vestiare, toalete, dar și suprimarea de trepte sau ferestre.
Lucrări de restaurare și modernizare ale Cazinoului au fost efectuate în anul 1934 de către proiectantul Daniel Renard. Cazinoul a fost restaurat și în anul 1986 de către un colectiv de artiști plastici. Au fost executate restaurări de pictură baroc-frescă, stucatură, vitralii. Lucrările au durat un an. În cazinou a fost turnate în 2007 câteva scene din filmul „Tinerețe fără tinerețe” regizat de Francis Ford Coppola și bazat pe nuvela omonimă scrisă de Mircea Eliade.
Din 2014 Cazinoul din Constanța este în paragină ; pentru se evita accidentele și jaful, accesul în interior este interzis. Un proiect de renovare este publicat la sfârșitul anului 2019, devizul Companiei Naționale de Investiții fiind de 57 milioane de lei pentru o durată de trei ani.
Majoritatea inserțiilor în stil Art Nouveau erau degradate, crăpate sau descompletate, astfel că specialiștii constructorului au luat mulaje de pe ornamentele neafectate și apoi au creat replici, folosindu-se ca material microbetonul. Potrivit arhitectului Radu Cornescu, ornamentele au fost fixate în locul celor degradate, folosindu-se ancore din fibră de sticlă, încastrate adânc în pereții de fațadă. Odată montate, ele au fost finisate și vopsite cu materiale speciale care să reziste la acțiunea distructivă a mediului salin, aceleași cu care se vor finisa toate fațadele. În paralel cu restaurarea ornamentelor de pe fațade, se lucrează și la cele din interior, pe masură ce se termină lucrările de reamenajare a spațiilor interioare.