Celebra cascadă Bigăr, făcută cunoscută la nivel mondial prin frumuseţea ei naturală se pare că a rămas fără punctul central de atracţie. Roca de travertin şi muschii, elemente care îi dădeau statului de cascadă vie, s-au surpat!
„Cascada Bigăr, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, s-a prãbuşit din cauze naturale. Travertinul şi muşchii care s-au acumulat în timp, au crescut în dimensiuni şi
greutate, iar astăzi a cedat sub propria greutate.” se arată în comunicatul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.
Cascada Bigăr a fost considerată una dintre cele mai frumoase căderi de apă ale Terrei! Potrivit site-ului The World Geography, aceasta a fost inclusă în topul celor mai spectaculoase cascade din întreaga lume, în 2013, ocupând primul loc.
Cascada Bigăr, „prinţesa” Banatului Montan, a fost înființată în anul 1982 ca şi rezervaţie naturală, iar din 2000 a fost declarată arie protejată de interes naţional. În trecut a fost numită şi Cascada Coronini, după fostul guvernator al Banatului, din secolul al XIX-lea, Johann Baptist Coronini – Cronberg.
Înaltă de aproximativ şapte metri, cascada este alcătuită din tuf calcaros „brodat” cu lacrimi cristaline, precum o ţesătură populară bănăţeană, cu fir fin de borangic. Este un fenomen al naturii de o frumuseţe rară. Pe conul de stâncă, învelit de un muşchi verde, apa se prelinge dantelat şi mângâiată de razele soarelui şi când nu te aştepţi, dă naştere unui curcubeu discret pe o perdea de stropi de apă. Pare a fi rochia miresei muntelui. Iarna, ţurţurii de gheaţă formează aşa-numitul Palat de Cleştar.
Cascada Bigăr nu va mai putea fi readusă niciodată la forma inițială. Oare nu se putea face nimic pentru a putea evita acest dezastru?