MULȚI DINTRE PRIETENII MEI LUCREAZĂ LA CALCULATOR. Majoritatea zilei stau pe scaun în fața ecranului: mișcare puțină și poziție fixă, pe lângă statul pe scaun care este oricum nesănătos. În câțiva ani asta duce la probleme cu spatele (în special partea de jos a spatelui) plus alte probleme de sănătate, dacă nu compensezi prin mișcare sau sport. Cât de mult stai pe scaun în fața calculatorului în fiecare zi și câte minute faci miscare zilnic? Ca să te conving să ieși și să faci puțină mișcare, am adunat câteva motive bune să o faci. Asta te va ajuta să evoluezi și pe planul fizic de dezvoltare personală. Dar să începem cu primul motiv. Dacă faci mișcare…
1. Ai o mai bună încredere și respect față de tine însuți. Ieșind să faci mișcare periodic vei reuși să ai o mai bună rezistență, să faci față la un efort mai mare și să arăți mai bine. Îți îmbunătățești respectul față de tine și încrederea că poți avea succes.
2. Îți crește speranța de viață. Un studiu efectuat de către Centrul Medical Erasmus din Rotterdam pe 4.000 de oameni a arătat că persoanele care practică regulat activități sportive au o speranță de viață mai ridicată decât sedentarii. Din acest grup au făcut parte inclusiv oameni care nu făceau miscare propriu-zisă, ci doar se plimbau 20-30 de minute zilnic.
3. Ai satisfacția personală că ai grijă de sănătatea ta și te păstrezi în formă optimă.
4. Depășești problemele cu postura și reduci durerile de spate.
5. Îmbunătățești nivelul de odihnă generală al organismului și ai parte de un somn ușor. Studiile efectuate au arătat că persoanele care fac miscare de minim 3-4 ori pe săptămână au parte de un somn mai bun și se odihnesc mai bine.
6. Este impulsionată funcționarea sistemului imunitar.
7. Îmbunătățește circulația sângelui și oxigenarea sa. Prin exerciții fizice scade presiunea sângelui și se întărește inima. Ca urmare va funcționa cu mai puțin efort și va menține presiunea sângelui la un nivel normal.
8. Ajută la scăderea în greutate și menținerea unei greutăți optime.
9. Eliberează și reduce stresul. Prin miscare scade nivelul de cortizol (hormonul considerat a provoca stresul) și crește nivelul de endorfinăși serotonină. Endorfina și serotonina sunt principalii responsabili de starea de bine și fericire. Când crește nivelul lor ne simțim fericiți, bine-dispuși, capabili de orice. Când scade prea mult nivelul lor apar anxietatea, stresul și emoțiile negative.
10. Întărește musculatura. Te ajută să dezvolți un sistem musculararmonios și bine dezvoltat.
11. Întărește sistemul osos și reduce riscul osteoporozei. Întărește articulațiile de la încheieturi și scade riscul de artrită.
12. Menține în formă optimă funcțiile mentale și fizice, necesar mai ales în cea de-a doua parte a vieții când uzura organismului din prima parte își va spune cuvântul .
13. Ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Sportul și orice formă de mișcare (preferabil zilnică) duc la o mai bună funcționare a creierului și funcțiilor cognitive.
14. Exercițiile fizice oxigenează creierul. Prin sport inspiri mai adânc, crește nivelul de oxigen din sânge și oxigenează mai bine creierul. Asta te va ajuta să-ți păstrezi creierul sănătos și la parametri optimi.
15. Te simți bine. Alergi, înoți, mergi la sală, joci fotbal, faci miscare, etc. Te distrezi.
Sportul este pentru toate vârstele. Indiferent că ai 4 sau 94 de ani, tot vei găsi o formă de mișcare pe care o poți practica.