Numele meu, dat după bunic, este Haralambie și îl port cu mare drag! Voi, dragi prieteni, știți prescurtarea, Hari! In fiecare an, sărbătoresc alături de familie, această zi! La mulți ani, mie și vă invit să aflați mai multe despre Sfântul făcător de minuni și apărător de boli! Sfântul Haralambie a trăit între anii 89-202 era noastră, fiind născut în Magnesia (Turcia, în vremea împăratului Septimiu Sever, și este cel mai bătrân mucenic prăznuit de creștini.
Sfântul Mucenic a fost persecutat de către guvernatorul din vremea respectivă fiindcă nu se închina idolilor. Crezând că la vârsta sa înaintată (peste 100 de ani) nu va rezista chinurilor, tiranul Lucian a sperat că îl va convinge să renunțe la credința sa și să se lepede de Hristos.
Când îl prăznuim pe Sfântul Haralambie
Sfântul Mucenic Hralambie este prăznuit de toate bisericile creștine pe data de 10 februarie. Cunoscut ca făcător de minuni, apărător de boli pentru oameni și animale, Sfântul Haralambie a fost și ocrotitor al celor înfometați.
Tradiții și obiceiuri de Sf. Haralambie
În unele zone ale țării în ziua Sfântului Haralambie oamenii cer preotului să facă agheazmă la biserică. Cei care beau această agheasmă și au credință se pot vindeca de diverse boli. De asemenea, se mai foloseşte la stropitul gospodăriilor al vitelor şi al pomilor.
Oamenii obişnuiesc să ducă la biserică în această zi colivă şi colaci, pentru a fi sfinţite de preot. Apoi acestea se împart persoanelor bolnave.
Tot de Sfântul Haralambie se fac pomeni pentru cei care au avut o moarte grea.
Se spune că dacă plouă în această zi, ploaia va ține mult timp.
În unele regiuni ale ţării, femeile fac un colăcel, îl rup în patru şi le aruncă spre cele patru puncte cardinale pentru a alunga duhurile şi spiritele rele departe de casă.