La 18 mai este sărbătorită Ziua Internațională a Muzeelor cu tema „Viitorul muzeelor: recuperați și reimaginați”. Ziua Internațională a Muzeelor 2021 invită muzeele, artiștii, profesioniștii și comunitățile lor să creeze, să-și imagineze și să împărtășească noi practici de (co) creare de valoare, noi modele de afaceri pentru instituțiile culturale și inovatoarea soluțiilor pentru provocările sociale, economice și de mediu din în contextul actual.
De ce este important să sărbătorim Ziua Internațională a Muzeelor? Foarte puține locuri din lumea noastră sunt mai educative decât muzeele. La urma urmei, unde altundeva am putea spera să vedem atâtea fragmente, din diferite perioade, care spun atâtea povești despre strămoșii noștri? De la sulițe preistorice la mumii egiptene, de la sculpturi antice grecești la armuri medievale și de la primul radio până la primele avioane folosite în război în timpul Primului Război Mondial. Muzeele au totul. Educația este importantă, așa că zile precum Ziua Internațională Muzeelor ar trebui să fie ceva pentru care să ne entuziasmeze pe toți!
Când a fost inițiat conceptul de Ziua Internațională a Muzeelor? Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) a creat Ziua Internațională a Muzeelor în 1977. Organizația alege o temă diferită în fiecare an. Unele dintre teme au fost globalizarea, popoarele indigene, reducerea lacunelor culturale și îngrijirea mediului.
În fiecare an din 1977, toate muzeele din lume sunt invitate să participe la această zi pentru a promova rolul muzeelor din întreaga lume, organizând activități deosebite și gratuite publicului, în jurul temei anului. Ziua Internațională a Muzeelor a devenit din ce în ce mai populară de la crearea sa. De exemplu, Ziua Internațională a Muzeelor din 2009 fiind asistată de 20.000 de muzee din peste 90 de țări. În 2012, numărul muzeelor participante a crescut la 30.000 în 129 de țări.
Consiliul Internațional al Muzeelor susține, începând din 2011, evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor, care este sărbătorit în fiecare an, în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai, Ziua Internaționala a Muzeelor. Creat în 2005 de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronat, în prezent, de Consiliul Europei, UNESCO și ICOM, evenimentul a impulsionat muzeele să își deschidă porțile publicului larg până după miezul-nopții fără a percepe vreo taxă, organizând o serie de activități culturale.
Cum putem sărbători Ziua Internațională a Muzeelor? Dacă nu există restricții legate de pandemie, nu există o modalitate mai bună de a sărbători Ziua Muzeelor decât să faci o excursie la un muzeu din apropiere, fie singur, cu prietenii, fie cu familia.