Când ne trezim dimineață, după ce ne întindem și ne mai alintăm puțin în pat, primul lucru este să ne preparam cafeaua! Savurarea unei cafele delicioase în zori, este un ritual pe care majoritatea dintre noi îl practicăm și este momentul în care trezim toate simțurile și ne luăm energia pentru întreaga zi! Acest obicei are foarte multe beneficii mai ales dacă o bei într-o companie frumoasă:
1. Cofeină vă oferă o creștere de memorie pe termen scurt
Potrivit neurologilor și toxicologilor, se consideră că, cofeina acționează asupra zonelor creierului responsabile de concentrare și memorie. Ca o consecință directă, cofeina trimite un impuls asupra memoriei pe termen scurt, precum și asupra acuității puterii de concentrare a unui individ.
2. O cană de cafea poate preveni declinul cognitiv.Majoritatea dintre noi nu știm faptul că un consum frecvent de cafea poate preveni, sau mai bine spus protejează declinul cognitiv asociat anomaliilor mintale, cum ar fi boala Alzheimer.
3. Cafeaua este o sursă de antioxidanți utili. Studiile arată mai multă activitate antioxidantă la cafea în comparație cu cele două superstaruri antioxidante: cacao și ceai. Aceasta joacă un rol semnificativ în neutralizarea radicalilor liberi care apar în mod natural ca parte a funcțiilor metabolice zilnice. Cu alte cuvinte, antioxidanții dintr-o ceașcă de cafea aburindă ajută la menținerea sănătății dumneavoastră.
4. Cafeaua ajută la reducerea anumitor tipuri de cancer
Potrivit specialiștilor, bărbații care beau cafea în mod regulat prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta cancerul de prostată, iar femeile care consumă au cu 25% mai scăzute șansele de apariție a cancerului. Cafeaua conține substanțe fitochimice antioxidante numite polifenoli. Astfel de substanțe chimice au demonstrat multe proprietăți anticarcinogene în diferite studii și analize detaliate de laborator efectuate în ultimele câteva decenii.
5. Cafeaua reduce riscul de apariție a diabetului zaharat. Cafeaua este benefică în îndepărtarea diabetului. În primul rând, ajută organismul să utilizeze insulină și protejează celulele producătoare de insulină și, ca o consecință directă, permite o reglare eficientă a zahărului din sânge. Să nu mai vorbim de faptul că un echilibru sănătos de zahăr din sânge este asemănător cu o viață fără diabet.
6. Cafeaua este sănătoasă pentru inimă. Cercetările au scos la iveală faptul că, consumatorii moderați de cafea au avut un risc cu 20% mai scăzut în privința bolilor de inimă, în comparație cu cei care nu consumă deloc.
7.Cafeaua are efect diuretic. Datorită cofeinei din compoziție, cafeaua stimulează organismul să producă mai multă urină, pentru a elimina toxinele din organism.
Acestea sunt doar câteva dintre atuu-urile licoarei magice care ne încânta diminețile. Cafeaua are secretele ei și după o cercetare amănunțită am descoperit lucruri interesante, chiar comice despre această băutură:
Cafeaua a fost descoperită de capre în Etiopia. Legendă spune că un păstor a urmărit caprele pe care le-a surprins mâncând fructe asemănătoare cireșelor. Aceste fructe le făceau să nu doarmă noaptea, motiv pentru care păstorul a decis să răspândească descoperirea.
Cafeaua a fost pe lista de lucruri interzise în România în timpul comunismului din cauza credinței conform căreia cafeaua ar ajuta oamenii să gândească. Cafeaua abundă în vitamine. Multe dintre ele se pierd prin prajire, dar rămân vitamine ca: B1, B2, B5, dar și minerale ca magneziul sau potasiul.
Cafeaua neagră fără zahăr sau alte ingrediente ca laptele sau frișcă nu conține calorii. Cafeaua ne menține mai tineri! Previne ridurile, este folosită și în tratamentele pentru frumusețea pielii. Cafeaua are efecte vizibile asupra organismului uman. La unele persoane efectele sunt mai pronunțate la alții mai puțin, dar toți sunt influențați de această licoare magică.