Poate o vilă actuală nu înseamnă mare lucru pentru tine. Nici pentru mine, e doar o casă. Dar un conac, vila bogaților de pe vremuri, are bucata lui de istorie. Le vezi peste tot, nu doar în orașele mari. Ba, mai degrabă, le vezi pe la țară, aruncate chiar și prin satele uitate de lume din Bărăgan sau alte zone din astea mai puțin fancy din punct de vedere arhitectural. Sunt conace ale boierilor vechi, in care își făceau vacanțele în casa de la țară, una construită pe mia de metri pătrați și care trona în mijlocul unui domeniu întins pe câteva hectare.
Conacul Bujoiu- sat Balotești, județul Ilfov, Construit: 1910-1932, Stil: neoromânesc – A fost scos de ceva ani la vânzare de către Artmark Historical Estate. „Domeniul industriașului Bujoiu din Balotești poate căpăta alte valențe prin reabilitarea frumosului conac în stil neoromânesc și dezvoltarea unui complex rezidențial în jurul acestuia“, recomandă agenția care îl listează cu un preț de pornire de 790 000 de euro. Cu o suprafață construită de 994 metri pătrați, conacul este inclus, bineînțeles, pe lista cu monumente istorice. Statul avea drept de preempțiune în tranzacționarea imobilului de către urmașii industriașului Bujoiu. Cum conacul este estimat la o valoare de 1,2 milioane de euro, evident că n-au fost fonduri, iar clădirea a rămas să-i fie căutat un proprietar. Până atunci, conacul e în stare de degradare.
Conacul Costache Cantacuzino – sat Râfov, județul Prahova, Construit: 1750, Stil: brâncovenesc – Din 1992, când fostul conac al familiei Cantacuzino a ajus să fie sediu de Primărie, clădirea, care a fost retrocedată în 1999, este pur și simplu abandonată. Are stăpân, dar e ca și cum n-ar avea. Nu există semne de vreo intenție de reabilitare sau consolidare, ci doar de degradare vizibilă. Și este păcat pentru că acest conac este o nebunie, cu parterul lui înalt, cu bolte, etaj cu foișor și alte elemente cărora le-ar putea spune mai bine pe nume un arhitect. Șansa lui ar fi fondurile europene, însă, pentru asta, autoritățile ar trebui să cadă la pace cu urmașii familiei Cantacuzino.
Conacul Hariton – sat Săhăteni, județul Buzău, Construit: 1930, Stil: neoromânesc – Pe vremuri, i-a aparținut lui Gheorghe D. Hariton. Presa locală a tot scris despre clădirea asta lăsată de izbeliște. Cu balcoane rotunde, ferestre înalte și dantelării, saloane, săli și alte acareturi, conacul arată azi ca multe altele lăsate în paragină, degradat și cu mare risc de a se prăbuși. Trecut după Revoluție pe lista monumentelor istorice încă e la coadă pentru restaurare. Vina poate aparține și urmașilor boierului Hariton, care locuiesc în străinătate. Chiar dacă un proprietar care deține un monument istoric poate fi tras la răspundere pentru starea în care se află monumentul, de multe ori, moștenitorii susțin că nu au bani pentru lucrări.
Astea sunt doar câteva dintre numeroasele monumente istorice abandonate pe tot teritoriul țării, dar cauzele pot fi identificate în câteva cuvinte: lipsa fondurilor pentru reabilitare sau nepăsarea proprietarilor. Eu ți-am prezentat lista asta cu trei conace ca un fel de răspuns la felul în care românii se minunează de construcții similare din alte țări. Doar pentru că nu știi ce-i prin România, nu înseamnă că noi n-avem. Sigur, nu sunt domenii la fel de impunătoare, dar nici pe departe n-au fost vreun moment valorificate, daca ar fi fost, ar fi aratat ca in poza de mai sus!
Pacat