Gata! Suntem in 2021! La mulți ani! Cu bune și cu rele 2020 a trecut!
1 ianuarie este o zi foarte importantă pentru credincioși, păstrându-se o multitudine de tradiții și obiceiuri. Se spune că în prima zi a anului este bine să nu faci anumite lucruri dacă vrei să-ți meargă bine tot timpul.
In prima zi din Noul An, oamenii au mare grijă să nu dea bani din casă, bijuterii sau alte bunuri de preț. În caz contrar, cei care nu respectă acest obicei atrag de partea lor lucruri negative, în special sărăcie.
O altă tradiție, care nerespectată atrage sărăcia, este aceea de a nu duce gunoiul și a nu oferi daruri în prima zi a noului an.
Românii păstrează cu sfințenie și o altă tradiție, aceea de a merge cu sorcova. Acest obicei este realizat în special de copii care vin pe la uși pentru a le ura gazdelor un an mai bun decât cel anterior. Cei mici primesc nuci, covrigi sau diferite dulciuri.
În noaptea dintre ani și pe 1 ianuarie nu trebuie să fii trist sau să plângi pentru că în felul acesta atragi de partea ta numai evenimente neplăcute. De asemenea, trebuie evitate certurile și discuțiile în contradictoriu pentru că se spune că așa va fi totul anul pentru tine.
O vorbă din popor ne amintește că ziua de 1 ianuarie este una importantă. Ce faci în această zi te va urmări până la finalul anului, așadar aveți grijă cum vă comportați cu cei de lângă voi, dar și care este starea voastră de spirit.
Cât despre masa festivă de pe 1 ianuarie este foarte bine să fie una bogată, dar de pe care să nu lipsească peștele și strugurii. Cei care consumă acest tip de carne se spune că vor trece prin viață la fel de lin precum peștele.
Anul Nou începe cu sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare, unul dintre cei mai importanţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe şi unul dintre cei mai mari teologi creştini, considerat „păzitor de duhuri rele”.
Tradiţia populară spune că de Anul Nou se înnoiesc toate, motiv pentru care e bine ca oamenii, în prima zi din an, să-şi pun un gând bun, ca să le meargă bine tot anul. Legenda populară spune că Sfântul Vasile s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat-o chiar pe cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Fericit, Sfântul Vasile a luat un clopoţel, i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. De aceea, de Sfântul Vasile există obiceiul de a ura.
In ziua de Sfântul Vasile, perceput de unii drept primul petrecăreţ, e bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Dacă în ziua de Sfântul Vasile, după ce te speli pe faţă, te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat şi sănătos în tot anul. Totodată, dacă dormi de Sfântul Vasile, rişti să fii leneş tot anul.