În România, bărbații sunt serbați printr-o combinație inedită de trei date – 9 martie (impusă de tradiția populară), 5 mai (consacrată de o marca locală de bere) și respectiv 19 noiembrie (echivalentul internațional al zilei de 8 martie). Aceste zile sunt ocazii pentru a sărbători realizările și contribuțiile lor, în special contribuțiile lor la comunitate, familie, căsătorie și grija de copii.
Puţin a lipsit ca această zi să aibă şi o recunoaştere oficială, printr-o iniţiativă legislativă din 2008, când o petiţie în acest sens a fost semnată de peste 420.000 de bărbaţi. Au lipsit doar 25.000 de semnături pentru a putea prezenta Parlamentului proiectul.
Exista un studiu pe tema „Caracteristicile bărbatului ideal în viziunea bărbaților români”, desfășurat în rândul bărbaților din mediul urban din România cu aceasta ocazie. Sondajul și-a propus să înțeleagă cum își percep bărbații rolul în societate și care sunt acele criterii pe care aceștia cred că trebuie să le îndeplinească.
Bărbații din România cred despre ei că trebuie să întrunească numeroase condiţii, în principal, indiferent de rolul pe care îl au, bărbații sunt de părere că trebuie să fie puternici, curajoși și inteligenți. Pe lângă putere, inteligență și independență financiară, un alt aspect pe care bărbații îl consideră important este ‘simțul umorului’ (menționat de 27% dintre respondenți). Umorul este un element important al ‘kitului’ masculin întrucât facilitează interacțiunea și coeziunea socială, reprezentând în același timp un ‘panaceu’ emoțional în momentele stresante sau triste.
Doamnele și domnișoarele care vor să le ureze bărbaților din viața lor una-alta, în general de bine și prosperitate, o pot face și azi, 5 mai și pot marca aceasta zi printr-o cină romantică sau un mic cadou!