În fiecare an, pe 7 ianuarie, este sărbătorit Sfântul Ioan Botezătorul, zi în care este cinstit cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan. Ortodocşii prăznuiesc botezul Mântuitorului în apele Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul. Potrivit scrierilor, în această perioadă, în pustiul Iordanului îşi începuse activitatea profetică Ioan Botezătorul. Prin învăţătura să, acesta ajunsese să uimească şi să atragă mulţi oameni. Deşi învăţăturile sale erau înscrise în Legea lui Moise, Ioan Botezătorul venea cu ceva nou: curajul să le spună în faţă şi să le reamintească permanent oamenilor că „s-a apropiat împărăţia cerurilor”. În calendarul ortodox, Sfântul Ion este sărbătorit în fiecare an a două zi după Bobotează, ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul.
Cu acest prilej, Iisus s-a făcut cunoscut oamenilor, la 30 de ani, vârstă pe care evreii o consideră a maturităţii. Peste două milioane de români – aproape 650.000 de femei şi peste 1,3 milioane de bărbaţi – poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul, serbându-şi onomastica. Cele mai populare nume sunt Ioan, Ion, Ioana şi Ionela, însă există şi derivate ale acestora.
Iată cui trebuie să spui „La mulți ani” de Sfântul Ion: Ioan, Ion, Ionuţ, Ioana, Ionela, Oana, Nelu, Ivan, Jana, Ionuţa, Nela, Onuţa, Ionelia și Jan. SEMNIFICAȚIA NUMELUI IOAN! Numele „Ioan” vine din ebraică și înseamnă „Dumnezeu este milos”. Tradiţii şi obiceiuri de Sf. Ion! Ziua de Sfântul Ion, cunoscută în popor sub numele de “Sânt- Ion”, reprezintă încheierea Sărbătorilor de Iarnă deschise la Sfântul Nicolae. Sărbătoarea mai este cunoscută şi sub numele de „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”. Se spune că în dimineaţa zilei de Sfântul Ioan Botezătorul (Sfântul Ion) fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli în timpul anului.
Conform tradiţiei populare, se spune că după Sfântul Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul şi temperaturile încep să crească. Sfântul Ion este considerat protectorul pruncilor. Cei care ţin sărbătoarea speră să aibă copii sănătoşi, fără malformaţii. Se spune că această zi e una a bucuriei, iar cine nu se veseleşte în această zi va fi trist tot anul. Vă doresc din suflet un sincer La mulți ani, celor care azi va sărbătoriti ziua numelui!