Moș Nicolae este așteptat să vină în noaptea de 5 spre 6 Decembrie. Tradiţia darurilor primite de la Moş Nicolae are origini foarte vechi. În continuare am să vă spun “Povestea lui Moș Nicolae”: Acesta era un episcop cu mare credinţă în Dumnezeu, care a trăit în secolul al IV-lea – Nicolae din Myra-Lichia(undeva, pe meleagurile Turciei de astăzi), căruia îi sunt atribuite numeroase fapte bune faţă de oamenii săraci ori necăjiţi.
Provenind dintr-o familie înstărită, la moartea părinţilor săi, el şi-a dăruit întreaga avere celor nevoiaşi. Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este aceea a trei fete sărace, care, neavând zestre, nu puteau să se căsătorească şi urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi. Dar Sfântul Nicolae, aflându-le necazul, a aruncat prin fereastră, fiecăreia dintre ele – în noaptea de 5 spre 6 decembrie, câte un săculeţ de bani. Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghetele fetelor. Probabil, de aici este obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghete. Şi tot din acest motiv, copiii au grijă ca ghetele ori cizmele lor să fie foarte curate în această noapte.
Tradiții de Moș Nicolae: În tradiţiile româneşti, Moş Nicolae apare, în noaptea dinspre 5 spre 6 Decembrie, pe un cal alb(un soi de trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii). Tot el păzeşte Soarele pentru a nu se strecura spre tărâmurile de miazănoapte şi a lăsa lumea fără lumină şi căldură, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace, este stăpânul apelor şi salvează de la înec corăbierii, apără soldaţii pe timp de război(motiv pentru care este invocat în timpul luptelor).
Mai există şi obiceiul să se pună în apă, în această noapte, crenguţe de pomi fructiferi, în casă, lângă icoane, care ar trebui să înflorească de Anul Nou. În funcţie de crenguţa pomului care a înflorit, se aşteaptă recolta bună de fructe în noul an. La sate există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru a repeta colindele de Crăciun şi de Anul Nou.
Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit o zi a darurilor ori a activităţilor cu caracter umanitar, caritabil. Nu poți compara cu nimic bucuria copiilor atunci când își găsesc darurile in ghetuțe sau cizmulițe! Și eu îmi lustruiam cu entuziasm încălțările și îl așteptam cu nerăbdare și abia dormeam în noaptea de 5 spre 6 Decembrie și sincer… încă îl astept cu aceeași emoție!