Strategia brutală a Chinei prevede restricţii extreme impuse oraşelor, cu clădiri întregi închise chiar dacă ai fost înregistrate putine cazuri, deoarece cei care sunt testaţi pozitiv sunt transportaţi în tabere de carantină de groază. În acelaşi timp, premierul Li Keqiang a tras un semnal de alarmă cu privire la situaţia „complicată şi gravă” a forţei de muncă din China, cauzată de măsurile de izolare. Întreprinderile mici au avut de suferit, 4,37 milioane închizându-se în China, în timp ce doar 1,32 milioane noi s-au înregistrat, potrivit Tianyancha, o platformă de investigare şi date de afaceri.
Dar mesajele contradictorii de la şefii guvernului au ridicat semne de întrebare privind existenţa unei scindări la vârful puterii, punând la îndoială cât de durabilă este strategia dură a lui Xi Jinping. Locuitorii din Shanghai au început să strige de la geam și să bată în tigăi în semn de protest față de lockdown-ul impus de autoritățile chineze. Beijingul pare determinat să păstreze politica zero Covid pentru a preveni creșterea numărului de îmbolnăviri. Critica și protestele față de conducerea comunistă sunt rare în China, însă locuitorii din Shanghai se plâng de accesul limitat la hrană, în timp ce unii spun că au fost temporar dați afară din locuințe pentru dezinfecție.
Metropola chineză se află în lockdown încă de pe data de 5 aprilie. Strategia conducerii de la Beijing este aceea de a avea zero cazuri de Covid în toată țara, motiv pentru care orașele chineze intră în lockdown chiar și atunci când numărul cazurilor nu se află în creștere alarmantă.
Măsurile adoptate în Shanghai sunt pe puțin spus draconice. Autoritățile orașului au ridicat mai multe garduri în fața blocurilor rezidențiale pentru a nu le permite locuitorilor să-și părăsească locuințele. Frustrarea crește fiindcă mulți dintre locuitorii metropolei nu mai pot lucra, unii nu-și mai primesc salariile, membrii multor familii sunt forțați să trăiască separat, iar condițiile din centrele de carantinare lasă de dorit. Încă de la începutul lockdown-ului, oamenii s-au plâns în mod repetat de accesul limitat la hrană și
medicamente.
Oamenii care au călătorit în zonele afectate de pandemie sunt sfătuiți prin mesaje text să se izoleze până ce vor fi testați și vor primi rezultatele testelor. China a raportat aproximativ 21.796 de cazuri noi de Covid. Cea mai mare majoritate a acestora fiind asimptomatice. În toată țara, multe dintre orașe și provincii se află sub o formă sau alta de lockdown pentru a pune capăt răspândirii necontrolate a virusului.
„Este o lipsă așa de mare de respect față de drepturile oamenilor ce trăiesc în aceste orașe, să folosești bariere metalice ca să-i închizi înăuntru, precum niște animale domestice”, a comentat un utilizator pe rețeaua socială chineze Weibo.
Știu că o să spune-ți că este departe China și că la noi nu ajunge dar…oare ce se va întâmpla in perioada următoare este marea întrebare….ne paște un lockdown din nou?