Învierea Domnului sau Sărbătoarea de Paște este una dintre cele mai mari sărbători religioase ale anului care constituie fundația de bază a credinței și a Bisericii creștine. Fără Învierea lui Isus creștinismul nu s-ar fi răspândit și nu ar fi fost crezut, iar Biserica nu s-ar fi format, lumea rămânând păgână.
La câteva zile după intrarea triumfală în Ierusalim, Mântuitorul a fost judecat, chinuit și răstignit, a murit pe cruce și a fost pus în mormânt. După trei zile, duminica, El a Înviat pentru mântuirea neamului omenesc. Sărbătoarea Paștelui simbolizează astfel bucurie, lumină și speranță. Credincioșii din întreaga lume primesc marea sărbătoare a Paștelui cu iubire, împlinire sufletească și veselie.
În cele trei zile ale Învierii ard în văzduh trei candele mari, ce nu le vede nimeni. De asemenea, Sărbătoarea Paștelui este și un prilej de reuniune cu membrii familei, când se lasă deoparte grijile și problemele de zi cu zi, iar gândurile se îndreaptă către fapte bune și recunoștință. De Paste, nimeni nu trebuie sa fie trist sau sa planga, bucuria fiind sentimentul care domina Invierea. Oamenii isi pun haine noi, de culori deschise si pregatesc bucate traditionale – pasca, oua vopsite, cozonac si miel.
In bisericile ortodoxe, slujba de Inviere incepe in jurul orei 23:00, in interiorul lacasurilor de cult. Invierea Mantuitorului este proclamata in afara bisericii pentru ca ea ii priveste pe toti oamenii – credinciosi sau necredinciosi. La miezul noptii, preotul iese din biserica avand lumanarea aprinsa si ii indeamna pe cei prezenti: „Veniti de luati Lumina!”. In multe locuri, Lumina este impartita credinciosilor impreuna cu bucatele de paine stropite cu vin, denumite Paste.
Dupa ce lumanarile oamenilor sunt aprinse, alaiul avandu-l in frunte pe preot, dascal si cantareti inconjoara biserica de trei ori, cantand „Hristos a inviat din morti, cu moartea pe moarte calcand, si celor din morminte viata daruindu-le”. Apoi, se intra din nou in biserica, unde continua slujba de Inviere, care dureaza pana in jurul orei 03:00 dimineata. Dupa slujba, este traditia ca preotul sa dezlege bucatele pe care le aduc credinciosii la biserica – oua vopsite, cozonac, pasca sau friptura – si sa le sfinteasca, astfel ca prima masa „de dulce” se ia in biserica. Una dintre traditiile stravechi de Paste o reprezinta ouale vopsite. Prezenta in crestinism a oualor rosii este una simbolica si reprezinta o alta marturie clara a vechimii acestui mare praznic.