Salutare prieteni dragi! Astăzi vom bea un ceai împreună și vom afla, tot împreună, care sunt beneficiile acestei băuturi. Planta de ceai își are originile în partea de sud-est a Asiei. Ceaiul a fost întrebuințat pentru prima oară de chinezii din provincia Yunnan, folosindu-se atât la prepararea băuturilor cât și a mâncărurilor. O legendă populară chineză spune că împăratul Shennong a descoperit ceaiul în timp ce bea dintr-un bol cu apă fierbinte la umbra unui copac. Cum bea el așa liniștit, se scuturară în bol, câteva frunze, făcând culoarea apei să se schimbe.
Curios din fire, împăratul luă o gură și fu plăcut surprins de aroma și de proprietățile revigorante ale băuturii. Principalele tipuri de ceaiuri sunt, ceaiul alb și ceaiul verde. Ceaiul alb provine din recoltarea mugurilor și a frunzulițelor foarte tinere. Procesarea este simplă și nu presupune altceva decât uscarea frumzelor la soare.
Obiectivul este obținerea unui grad cât mai scăzut de oxidare. Originile ceaiului alb sunt din China, provincia Fujian. Ceaiul verde este obținut oprind oxidarea frunzelor de ceai prin uscarea acestora imediat după recoltare. Ceaiul este procesat la maxim două zile după culegere. Originar din China, este cel mai consumat tip de ceai în țările asiatice, fiind popular și în restul lumii.
Dar să vorbim de beneficiile ceaiului în general. Consumul zilnic de ceai, crește imunitatea, scade riscurile de tumori pe creier și de accident vascular cerebral, a spus Simon Gibbons, professor de chimie la University College din Londra. Ceaiul verde ajută sistemul digestive, ajută la slăbit și încetinește asimilarea grăsimilor rele pentru organism cu 30%. Ceaiul conține antioxidanți care opresc creșterea celulelor canceroase.
Ceaiul are de 10 ori mai mulți antioxidanți decât fructele și legumele. Un studiu recent din Taiwan, cei care beau zilnic o cană cu ceai verde prezintă un risc mai mic de a dezvolta cancer la plămâni. Totodată, ceaiul ajută organismal în lupta cu bacteriile, iar ceaiul de ghimbir este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare și pentru faptul că stimulează circulația.
Timp de secole, ceaiul a fost folosit în medicina alternativa pentru a trata orice boală. Astăzi, există foarte multe tipuri de ceai și o gamă largă de arome pe piață care au beneficii în diferite ramuri ale sănătății. Dragii mei este foarte bine să bem ceai, cât mai des, pentru sănătate și relaxare. Aveți grijă de voi și sa auzim numai de bine!