Delta Dunării este o destinatie turistica ce atrage anual turisti din intreaga lume, fiind unul dintre putinele locuri din Europa in care farmecul salbatic si natural al zonei nu este distrus de exploatarea turistica. Delta are multe de oferit, fiind parte a patrimoniului UNESCO si primind premiul pentru turism sustenibil in anul 2011.
Cei care viziteaza Delta Dunării pot marturisi ca exista putine locuri in aceasta parte de lume in care te poti simti mai liber, mai aproape de natura si mai departe de grijile de zi cu zi. Delta Dunarii este una dintre minunile lumii si trebuie, neaparat, sa o vizitezi, indiferent ca alegi sa o faci primavara, pe timp de vara sau in lunile de toamna. De ce merita sa vizitezi Delta? Sunt nenumarate motive.
Unul ar putea fi ca in Delta exista peste 5.000 de specii de plante si animale. Un altul ar putea fi ca Delta Dunarii este a doua delta ca marime din Europa. Totodata, Delta este o destinatie accesibila, reprezinta un loc minunat, iar mancarea este de-a dreptul delicioasa. Daca nu iti place pestele si mergi in Delta, sigur te vei indragosti de el! In plus, in Delta Dunarii nu te plictisesti, deoarece poti sa faci nenumarate excursii fabuloase! Descopera, mai jos, cateva idei de excursii pe care poti sa le faci in Delta Dunarii:
Comuna Sfantu Gheorghe – Sfantu Gheorghe nu este doar bratul sudic prin care Dunarea se varsa in Marea Neagra, ci si numele unei comune din Delta Dunarii. Comuna din judetul Tulcea este formata doar din satul de resedinta cu acelasi nume. In Sfantu Gheorghe traiesc, in prezent, sub 1.000 de oameni. Sfantu Gheorghe se afla pe primul loc pe lista noastra cu recomandari pentru excursii in Delta Dunarii, pentru ca este cea mai importanta localitate dintre cele amplasate de-a lungul celui mai lung brat al Dunarii. La Sfantu Gheorghe, puteti vedea plaja salbatica si modul in care se varsa Dunarea in mare. Este superb sa vezi cum se intretaie, valurile marii cu apa dulce a Dunarii.
Orasul Sulina – Daca ajungi in Delta Dunarii, este obligatoriu sa faci o excursie si pana in Sulina. Sulina este singurul oras din Delta Dunarii. In Sulina si celelalte aproape 30 de sate din Delta Dunarii traiesc in jur de 15.000 de oameni. Orasul Sulina este cel mai estic punct al Romaniei, asa ca daca te afli acolo la ora potrivita, vei fi primul roman care va vedea rasaritul. In timpul excursiei tale din Sulina, plimba-te pe faleza si admira catedrala Deltei si celelalte atractii turistice din oras. In plus, in Sulina ai ocazia, la fel ca in Sfantu Gheorghe, sa privesti cum se varsa Dunarea in Marea Neagra.
Satul Mila 23 – Un alt loc de vizitat in Delta Dunarii, cu ocazia unei excursii, este satul Mila 23, din Comuna Crisan. Mila 23 este un sat traditional pescaresc, aflat chiar in centrul Deltei, foarte aproape de bratul Sulina. Intre localitatile Mila 23 si Crisan vei descoperi mai multe lacuri, pe care nu trebuie sa le retazi.
Plimbă-te pe Lacurile si Canalele din Delta Dunarii – Toate lacurile si canalele din Delta Dunarii sunt spectaculoase, cu nuferi galbeni si albi care seara se inchid si te surprind prin frumusetea lor.
Padurea Letea cea mai veche rezervatie naturala din Romania, este cea mai nordica padure subtropicala din Europa.
Un loc exceptional, cu copaci seculari, liane, dune de nisip si cai salbatici. Nisipul nu este ca nisipul obisnuit pe care il gasesti pe plajele din Romania, ci un nisip fin, cald, sarat, fara nici o piatra sau bucati de scoici.Un loc unde uiti de civilizatie si unde ai vrea sa te abandonezi in linistea naturii.
Plaja Sulina este o plaja linistita, cu nisip foarte fin. Intrarea in apa este neteda, fara pietre sau scoici. Este o plaja ideala pentru familiile cu copii mici sau pentru cei care nu stiu sa inoate, deoarece apa are o adancime foarte mica.
Plaja Sfantu Gheorghe este una dintre putinele plaje salbatice de la mare, de o frumusete brutala si inconfundabila. A ramas asa, datorita faptului ca face parte din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii si implicit orice fel de constructie este interzisa.
Insula Sacalin este o zona foarte importanta pentru migratia, cuibaritul si hrana a numeroase specii de pasari deltaice, aici putand fi vazute oricand (in timpul sezonului) numeroase specii de pasari (culici, fugaci, sitari, prundarasi, pescarusi, pelicani, cormorani, starci, lopatari, avosete, piciorongi, rate, gaste, lebede etc). Practic, toate speciile de pasari din Delta Dunarii pot fi intalnite in acest loc, atat cele de apa dulce cat si cele de apa sarata. In aceasta zona se poate intra numai in perioadele cu apa mare (primavara).
Caraorman-Padurea Neagra in limba turca. Padurea Caraorman este una din cele mai nordice paduri subtropicale din Europa(alaturi de Padurea Letea). Aici veti vedea dune de nisip, stejari, arini frasini si liane agatate printre ramuri ce formeaza un hatis greu de strabatut. In mijlocul padurii se afla “Stejarul Ingenuncheat”, unul din cei mai batrani stejari din Delta Dunarii, are 30 de m inaltime, 4 m in circumferinta si varsta de 400 de ani.
Multi dintre cei care au vizitat Delta Dunarii pentru prima data au inteles de ce este asimilata cu Raiul pe pamant. Plimbarile cu lotca sau cu salupa pe canalele Deltei, un bors de peste facut de lipoveni si momentele de relaxare in stufaris sau in mijlocul unui lac plin cu nuferi sunt de neegalat.