Comori ale României care trebuie vizitate! România este o țara foarte frumoasă, in ciuda lucrurilor neplăcute care se petrec in ea. Peisaje de vis, tradiții pe care nu le întâlnești nicăieri in lume și multe alte minunății! Pe meleagurile noastre stau ascunse și alte comori, mai puțin cunoscute, pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le viziteze! Biserica de sub lac din Belis – Desi inghitita de apele Somesului Cald in urma cu aproape 40 de ani, Biserica romano-catolica al vechiului sat Giurcuta de Jos continua sa fie o prezenta importanta si emblematica atat pentru sateni cat si pentru turisti.
Biserica Urmanczy, construita cu mai mult de un veac in urma, continua sa-si inalte peretii sub soare, insa nu oricand ci doar in zilele secetoase de vara cand nivelul lacului scade suficient cat sa-i permita vechiului edificiu sa iasa la lumina. Cand nivelul apei este la cote normale, fundatia locasului de cult se afla la 30 de metri adancime. In aceste conditii, Biserica Scufundata impresioneaza in fiecare an prin rezistenta de care da dovada, pe peretii sai fiind inca vizibile picturile ce infatiseaza episoade biblice marcante.
In ciuda faptului ca prezenta misterioasa a bisericii ne invita imaginatia la joaca, modul in care aceasta a ajuns sub ape este cat se poate de realist. In anii ’70, s-a decis construirea barajului Fantanele, fiind anticipat potentialul hidroenergetic pe care Somesul Cald impreuna cu afluentii sai il aveau in respectiva zona. Astfel, locuitorii vechiului sat Giurcuta de Jos au fost fortati sa se mute, mutandu-si inclusiv mortii din cimitirele ce aveau sa fie inghitite si ele de ape. La sfarsitul anilor ’70 a fost finalizata constructia Barajului Fantanele cu o inaltime de 92 de metri. Biserica din Lacul Belis-Fantanele este una dintre cele opt locase de cult din Romania care au fost inghitite de ape, insa singura din tara care este in intregime pe fundul lacului.Aceasta poate fi vizitata fie in verile toride, cand nivelul apei este foarte scazut.
Tunelul Iubirii – Tunelul Iubirii, aflat pe raza comunei Obreja din Caraș-Severin, este de nerecunoscut. Iarba a crescut peste șinele de cale ferată peste care, în trecut, s-au dezvoltat armonios arbuști și pomi în forma unui tunel verde natural, care toamna se transforma în galben, iar iarna în alb, odată cu căderea zăpezilor. Frumusețea tunelului a captat atenția vizitatorilor din toată lumea. În alte țări, astfel de obiective atrag sute de mii de vizitatori. În cazul Tunelului Iubirii de la noi, autoritățile nu s-au ocupat de amenajarea locului. Acum câțiva ani, Tunelul Iubirii din Obreja era catalogat ca fiind una dintre cele 28 de comori ascunse din Europa, pe o listă întocmită tocmai de specialiștii parlamentului de la Bruxelles. Tunelul a apărut în mod natural, fiind o combinație între vegetația de pe margini și șinele de cale ferată în sine, care s-au îmbinat armonios pentru a seta atmosfera unor fotografii ideale pentru cupluri de toate felurile.
Insula Ovidiu – Insula Ovidiu este singurul obiectiv turistic de la noi din tara care se afla pe o insula naturala. Insula este un loc inedit care an de an ii atrage pe turistii ce vor sa scape din aglomeratia din Mamaia intr-un loc linistit, retras, chiar si pentru cateva ore. Insula Ovidu este o insula de origine calcaroasa; acesta este locul legendar in care poetul Publius Ovidius Naso (a trait intre anii 43 i.Hr – 17 d.Hr.) a fost exilat in anul 8 d.Hr. de catre imparatul Augustus. In timpul sederii pe insula Publius Ovidius a scris operele „Tristele si „Ponticele”. DESPRE INSULA OVIDIU – Insula a fost creata cu mii de ani in urma de natura; in timp, oamenii si-au pus amprenta asupra acesteia si au creat un punct de atractie pentru turistii din toata tara dar si o serie de legende. Insula se afla la 500 m distanta de malul orasului Ovidiu si la 5000 m distanta de Statiunea Mamaia. Numele insulei este dat de poetul cu acelasi nume exilat aici, Publius Ovidius Naso. Suprafata insulei este de aproximativ 26000 mp; cca jumate din suprafata este amenajata in scop turistic.
Lacul Albastru-Baia Sprie! În Maramureș, oriunde ai merge, dai peste oameni frumoși, sate care au oprit timpul în loc, culmi care-și scaldă fruntea în albastrul cerului și întinderi de apă….de poveste. Și uite așa, am descoperit o adevărată bijuterie a Maramureșului, Lacul Albastru. Lacul Albastru – arie naturală protejată – format prin surparea unor abataje miniere seculare și acumularea de ape pluviale, cele provenite din topiri și din izvoare naturale; culoarea apei variază de la turcoaz la albastru cobalt în funcție de sezon, concentrația sărurilor minerale (sulfat de fier, săruri de cupru) și de nivelul apei.
Poveștile lacului – Deși Lacul Albastru reprezintă un ochi de apă cu formă eliptică și cu o adâncime de aproximativ 4 metri, poveștile susțin cu totul altceva. Se presupune că adâncimea ar fi cu mult mai mare și, mai mult decât atât, lacul ar avea legături subterane cu Marea Neagră. Apoi, pentru ca suspansul și senzaționalul să fie și mai mult accentuate, unele voci ar spune că din cauza galeriilor de sub lac, orașul ar fi în pericol să se scufunde. Însă, cea mai frumoasă poveste a lacului este aceea care explică unicitatea culorii sale. Compușii sulfuroși care s-au dizolvat în apă atunci când a luat naștere Lacul Albastru fac din acesta un adevărat spectacol vizual. Astfel, în funcție de sezon, poziția soarelui sau temperatura apei, anotimpurile se oglindesc diferit în luciul de apă din Baia Sprie. Primavara lacul are culoarea albastru deschis și albastru închis, vara are culoarea verde închis, uneori cu reflexe de smarald, iar toamna devine verde închis și uneori maro.