La ce ne gândim atunci când se apropie Crăciunul? La Brad, la cadouri, la Moș și la frumoasele colinde. Crăciunul este una dintre cele mai importantă sărbătoare religioasă. Sărbătoarea Nașterii Domnului care se ține pe 25,26 și 27 decembrie. În noaptea de Ajun, pe 24 decembrie în toate satele din țară începe colindatul. După părerea mea acesta este cel mai frumos obicei românesc de Crăciun, copii, băieți, fete, femei și bărbate meg din casă în casă și duc vestea Nașterii Mântuitorului prin colindele lor, iar gazdele care au primit colinda îi răsplătesc cu diferite bunătăți.
Colindătorii sunt primiți cu bucurie deoarece se spune că ei aduc sanatale și un an mai bun, apoi sunt recompensați cu nuci, fructe, colaci și mai nou, bani. În Ajun de Crăciun există obiceiul de a se împodobi în casă sau în curte un brad cu globuri, beteală și boboane de ciocolată. În aceste zile sfinte se respectă tradiții vechi de 100 de ani. Colindatul este unul dintre aceste obiceiuri.
Atunci se cântă, “O ce veste minunată”, o melodie foarte veche și populară, cât și “O brad frumos”. Un alt obicei este mersul cu Steaua, obcei vechi ce se întâlnește în toate popoarele creștine. Acesta avea menirea de a vesti oamenilor nașterea lui Hristos. Copii care merg cu Steau se deghizau în magi și vestesc marea minune. Simbolul sărbătorilor de iarnă este frumosul brad de Crăciun. Acesta există în tradițiile românești cu mult înainte de era creștină. Bradul este cel mai important arbore, fiind prezent la toate evenimentele din viață unui om: botez, căsătoria și înmormântarea. Se consideră că bradul adduce noroc, viață lungă, prosperitate și fertilitate.
Un alt colind foarte cunoscut este “Capra”. Acest obicei tine, de regulă, de la Crăciun până la Anul Nou. În prima zi a noului an, se merge cu Sorcova și Plugușorul, obiceiuri ce invocă prosperitatea și belșugul pentru gospodăria celui care primește colindătorii. Se spunde că cei care nu primesc cetele de colindători vor avea neaczuri și sărăcie în anul ce vine. Avem obiceiuri și tradiții foarte frumoase, de care ar trebui să ne bucurăm și să le păstrăm cu sfințenie. Crăciunului este sărbătoarea care ne unește de oamenii dragi, devenim mai buni, mai înțelegători și mai liniștiți sufletește. Vă doresc din suflet un Crăciun fericit!