Imediat după ce Alexandru cel Mare a pus stăpânire, aproape integral, pe harta lumii, grecii au putut să viziteze civilizațiile egiptene, persane și babiloniene. Aceștia au fost impresionați de construcțiile pe care le-au putut admira și care i-au aparținut lui Antipater din Sidon, un epigramist de origine greacă. Lista cu cele 7 minuni ale lumii cuprindea numele a 7 clădiri din zona mediteraneană și din Orientul Mijlociu, acestea fiind și singurele și cele mai cunoscute zone de către grecii din antichitate. Toate edificiile erau construcții antropice, realizate de om.
Piramida lui Keops. Este cea mai veche, dar și singura construcție care s-a păstrat până în prezent. Construită de egipteni în jurul anului 2550 î Hr.Piramida lui Keops a fost renumită și pentru că timp de 43 de secole a fost cea mai înaltă construcție din lume, până când a fost construit Turnul Eiffel (în anul 1889).
Grădinile Semiramidei. Grădinile au fost construite de babilonieni în jurul anului 600 î. Hr., și sunt compuse din mai multe terase suprapuse și retrase succesiv, pe care au fost amenajate grădini cu vegetație luxuriantă. Efectul de suspendare a grădinilor era datorat unei eșalonări abile de 7 etaje, care formau un ansamblu omogen deoarece erau legate între ele prin împletituri ornamentale de plante urcătoare.
Templul Zeiței Artemis din Efes. Templul, a fost construit în totalitate din marmură si a fost terminat în anul 550 î Hr., și a fost construit timp de 120 de ani. În interior se afla statuia zeiței Artemis de 2 m, statuie acoperită cu aur și argint. În 356 î Hr., templul a ars într-un incendiu, si a fost reconstruit de Alexandru cel Mare.
Statuia lui Zeus din Olympia. Statuia lui Zeus a fost sculptată de Phidias în anul 435 Î. Hr., din lemn îmbrăcat în foi de aur și cu plăci de fildeș. Pentru statuia înaltă de 12 metri a fost construit un templu.
Mausoleul din Halicarnas. Mausoleul terminat în anul 335 î. Hr., a fost ridicat de perși și greci drept mormânt templu pentru Mausol, regele (satrapul) provinciei elenistice Caria. Monumentul Mausoleul din Halicarnas, se deosebește de restul clădirilor tradiționale din Grecia datorită înălțimii impresionante, 49 de metri. Edificiul a fost cel mai celebru monument funerar al antichității ce nu a fost distrus de mâna omenească deoarece a fost întotdeauna tratat cu respect.
Colosul din Rodos. O statuie imensă (33 m) ce a fost construită în antichitate, pe Insula Rhodos din Grecia. Statuia îl înfățișează pe zeul grec al Soarelui, Helios, a fost construită în 12 ani și finalizată în anul 282 î. Hr. Statuia Colosul din Rodos era construită din bronz și ulterior întărită cu fier și piatră.
Farul din Alexandria. Construcția cu o înălțime cuprinsă între 115 și 135 metri a fost considerată timp de mai multe secole drept cea mai înaltă clădire construită de om. Farul a fost construit în secolul 3 î. Hr., în Egipt, pe Insula Pharos, de aici și denumirea de “far”. Construit din blocuri uriașe de marmură albă cu trei niveluri separate și cu o înălțime de 30 de metri.