Artiştii acuză Guvernul de minciună: ‘Am fost șocați de declarația ministrului Culturii. Nu am primit nimic’
Reprezentanții industriei de spectacole din România susțin că Ministerul Culturii i-a mințit în timpul negocierilor privind acordarea unui ajutor de stat pentru sectorul cultural afectat de pandemie. După discuțiile care au ținut câteva săptămâni, ministerul nu a acceptat nici una dintre propuneri.
Reprezentanții industriei de spectacole din România au organizat joi o conferință de presă pentru a anunța eșecul negocierilor cu Ministerul Culturii privitor la schema de ajutor pentru sectorul cultural. Artiștii, organizatorii de evenimente și ceilalți lucrători din domeniu susțin că reprezentanții Ministerului Culturii au mințit zilele trecute când au anunțat că au găsit o soluție. Schema de ajutor de stat, în valoare de 100 milioane de euro, pentru susţinerea sectorului cultural independent a apărut pentru prima dată, ca proiect, în luna noiembrie 2020.
După primele proteste publice, o parte din artiştii şi lucrătorii din domeniul cultural au intrat într-un grup de lucru constituit pe lângă Ministerul Culturii şi au venit cu multiple propuneri pentru modificarea schemei, printre care includerea tuturor categoriilor de artişti sau companii care nu aveau cum să acceseze schema. După 15 runde de negocieri, “a ieşit exact aceeaşi schemă care fusese contestată în noiembrie”, explică Tudor Chirilă, unul dintre membrii grupului de lucru. Tudor Chirilă: E foarte greu de acceptat că un ministru plătit din banii noştri nu recunoaşte existenţa noastră.
Principalele nemulţumiri ale artiştilor şi reprezentanţilor sectorului cultural sunt că: schema de ajutor de stat nu reprezintă o compensare pentru toate veniturile pierdute de artişti în urma pandemiei (prin anularea evenimentelor şi spectacolelor din cauza restricţiilor), ci o finanţare a unor proiecte viitoare, de care artiştii ar putea beneficia exclusiv prin intermediari.
Schema de ajutor de stat nu se referă la întregul sector cultural, ci exclude mai multe categorii (de pildă, microîntreprinderile cu un salariat – o variantă folosită de mulţi instrumentişti pentru a-şi încasa veniturile din concerte – nu pot aplica deloc la granturile oferite de Ministerul Culturii).
Aceste finanţări ar urma să fie acordate organizatorilor de evenimente, dar nu şi direct artiştilor. Artiştii, dar şi alţi lucrători din sectorul cultural ar urma să beneficieze de aceste fonduri doar ca plăţi pentru prestări de servicii odată cu organizarea evenimentelor viitoare, deci nu imediat.
Artiştii acuză guvernul de manipulare şi de faptul că au mimat dialogul cu reprezentanţii lor, în grupul de lucru, pentru că niciuna din propunerile lor nu s-a regăsit în OUG-ul publicat marţi, 26 ianuarie. Între timp, artiştii şi-au pierdut între 80 şi 100% din venituri în această perioadă, spune Răzvan Ailenei, de la Asociaţia MUZE, un ONG care reuneşte artişti din teatru, film, muzică, dans şi stand-up.
Statul nu va compensa artiștii pentru veniturile pierdute în pandemie
Proiectul a stârnit încă din noiembrie proteste pentru că foarte multe categorii de artişti, lucrători sau companii din sectorul cultural nu se regăseau deloc în această schemă, deşi fuseseră cel puţin la fel de afectaţi financiar de pandemie ca organizatorii de evenimente.
“Este absolut revoltător ca după o lună de zile să fim în acelaşi loc, să fim minţiţi de Ministerul Culturii”, spune Tudor Chirilă. Chirilă a mai explicat şi că principiul după care este construită schema de ajutor de stat nu este în favoarea artiştilor, pentru că statul merge, de fapt, pe finanţarea unor proiecte viitoare, nu pe compensarea evenimentelor anulate, care au dus la pierderi de venituri pentru artişti.