Astăzi se împlinesc 145 de ani de la brevetarea telefonului. Alexander Graham Bell a fost un om de știință, inventator și industriaș american. Pe 7 martie 1876 a brevetat un dispozitiv capabil să emită și să recepționeze cuvintele rostite. În transmițător undele sonore loveau o diafragmă flexibilă de care era atașat un magnet permanent.
Alexander Graham Bell, născut la Edinburgh, în Scoţia, în anul 1847, a devenit profesor de fiziologie vocală la Universitatea din Boston, în 1872. În timpul liber, Bell a făcut o serie de experimente asupra undelor de sunet, fiind convins că este posibil să se transmită o convorbire printr-un sistem de tipul telegrafului. A primit şi ajutorul unui mecanic de renume, Thomas Watson, pentru a perfecţiona acest aparat deja existent, care era folosit pentru transmiterea la distanţă a unor semnale, cu ajutorul undelor electromagnetice.
Pornind de la observaţia că vorbirea se rezumă la sunete, respectiv vibraţii transmise la urechea internă, Bell a căutat o cale să transporte aceste sunete la distanţă. În acest scop, a dotat aparatul cu un microfon, care transforma vibraţiile sonore în oscilaţii electrice şi cu un receptor, care să capteze oscilaţiile electrice şi să le transforme înapoi, în vibraţii sonore. La început, telefonul inventat de Bell avea microfonul şi receptorul separate, fiecare fiind ţinute în câte o mână.
Pe 18 octombrie 1892 se realiza prima legătură telefonică dintre Chicago şi New York, marcând, astfel, începutul istoriei telefonului şi a comunicării moderne la distanţă. De atunci şi până în zilele noastre, această istorie s-a scris cu paşi mici, dar importanţi, apoi cu rivalităţi care au dus la progrese uimitoare – până la momentul actual, când oricine deţine un telefon mobil ultramodern, iar companiile se întrec în lansări de dispozitive inteligente.
Daca la inceput telefonul era privit cu suspiciune (ca orice inventie, de altfel), acum acest dispozitiv s-a strecurat atat de bine in viata ta, incat a devenit indispensabil. Fie ca vorbesti cu persoanele dragi aflate la mii de kilometri, fie ca trimiti gif-uri amuzante sau faci poze, telefonul s-a transformat dintr-un produs, intr-un prieten tehnologizat.
Si a avut nevoie de ceva ani pentru a face asta si de o continua dorinta de schimbare (chiar daca altcineva a facut aceasta alegere pentru el). Odata cu trecerea timpului, aceste dispozitive au devenit mai sensibile si, astfel, in prezent au nevoie de protectie (nu cred ca trebuia sa iti pui aceasta problema daca aveai un telefon de 35 cm. Singura problema era pentru cei care se aflau in jurul tau, in cazul in care scapai telefonul din mana.)
Ce ne va aduce viitorul, în privinţa telefoanelor mobile? E greu de imaginat ce le va mai trece prin cap producătorilor. Deja aceste dispozitive sunt multifuncţionale: poţi filma sau fotografia cu ele, poţi asculta muzică sau viziona filmuleţe, au sistem de navigaţie şi o mulţime de aplicaţii, care ne pot ajuta să facem aproape orice. Telefoanele au devenit o extensie a omului modern, a schimbat societatea şi modul de comunicare, din toate punctele de vedere.