Rock-n-Roll-ul este un gen muzical încă la mare căutare, mai ales la petreceri. Acestul stil muzical își are originile în Statele Unite ale Americii și dezvoltat la sfârșitul anilor 1940 și începutul anilor 1950 dintr-o combinație de blues, jazz, country și gospel. O formă timpurie a stilului rock and roll este muzica rockabilly.
Rock and roll-ul este deseori cântat cu chitare electrice, chitară bas, instrumente cu clape și tobe. Termenul „rock and roll” a fost ințial un termen nautic care însemna legănarea vasului. La sfârșitul secolului al XIX-lea sau începutul secolului al XX-lea, muzica gospel și jubilee au cooptat termenul, folosindu-l în sensul de a fi legănat în brațele Domnului. Prima folosire înregistrată a termenului este pe un disc din 1916, „Camp Meeting Jubilee”. Printre artiștii de renume se numără Buddy Holly, Chuck Berry, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash. Rock-ul britanic avea să revoluționeze muzica, prin formații ca The Beatles, The Who, The Animals sau The Rolling Stones.
Cel mai de seamă reprezentant al său este, fără îndoială, uriașul, nemuritorul Elvis Presley. Cercetătorul de muzică rock Joseph Burns de la Southeastern Louisiana University susține că prima melodie rock and roll poate fi considerată „That’s All Right, Mama” a lui Arthur „Big Boy” Crudup din septembrie 1946, melodie preluată de Elvis Presley în. Un disc jockey din Cleveland, Alan Freed, celebru pentru emisiunile sale, este cel care a folosit fraza rock and roll începând cu 1951, dar fraza ca atare este cunoscută dinainte. Prima piesă care a avut titlul Rock and Roll (1947) îi aparține lui Paul Bascomb.
În America, acolo unde s-a inventat rock’n roll-ul, ziua se bucură de suficientă popularitate încât să fie serbată prin concerte, dezbateri, emisiuni de televiziune sau programe speciale la posturile de radio. În România însă genul a avut de suferit din cauza comunismului. In peisajul muzical actual din România, Stefan Banica jr. este cel mai proeminent reprezentant al rock’n roll-ului.